zaterdag 11 april 2009

directeur krijgt vertrekbonus van 1 miljoen

AMSTERDAM - Onder directeuren van woningcorporaties is ophef ontstaan over de vertrekbonus van 1 miljoen euro die voorzitter Willem van Leeuwen van de brancheorganisatie voor woningcorporaties Aedes bij zijn afscheid krijgt. Van Leeuwen vertrekt naar aanleiding van een kritisch rapport over het functioneren van Aedes.

De organisatie boekte in 2008 een verlies van ruim 3 miljoen euro, schrijft de Volkskrant. Na het kritische rapport dat daarop volgde, besloot Van Leeuwen op te stappen.

Bij de vertrekregeling kreeg hij 1 miljoen euro als bonus toebedeeld. Daarin zit een pensioenstorting van 2 ton en een vergoeding voor een eerder afgesproken sabbatical. De Raad van Commissarisen van Aedes heeft de regeling goedgekeurd.

'Niet uit te leggen'

De PvdA vraagt opheldering aan het kabinet over de vertrekregeling. Tweede Kamerlid Staf Depla van de regeringspartij stelt zaterdag dat de bonus "niet is uit te leggen aan de huurders”.

Volgens Depla kan het best zo zijn dat op grond van salaris, dienstjaren en pensioenregelingen het bedrag van 1 miljoen euro juridisch klopt. „Maar als je rekent, kijk je ook altijd naar de uitkomst. In dit geval moet je toch snappen dat je geloofwaardigheid als sociale huisvester in het geding komt.”

Depla wil de vertrekregeling dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer aan de orde stellen.

'Nieuwe afspraken'

Coalitiegenoot CDA spreekt ook van „een fors bedrag” dat „vandaag de dag niet meer kan”. Maar volgens CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove kan het kabinet weinig beginnen tegen de bonus, omdat het gaat om oude afspraken die achteraf niet zijn bij te stellen. Van Bochove wees erop dat minister Wouter Bos (FinanciĆ«n) al eens tevergeefs naar de rechter is gestapt om bestaande afspraken bij banken over bonussen ongedaan te maken.

Volgens het CDA moet er nu gewerkt worden aan nieuwe afspraken die wel deugen, zoals het instellen van de zogeheten Balkenendenorm voor salarissen in de (semi-)publieke sector.
(bron:telegraaf.nl)

.